Home > Destinacije > Crna Gora i Hrvatska

Crna Gora i Hrvatska

Za jedrenje po Crnoj Gori i Hrvatskoj optimalno je izdvojiti 14 dana.

Ako jedrilicu iznajmljujete samostalno možemo vam pomoći u planiranju rute, predložiti sigurna sidrišta, restorane i dati vam sve potrebne informacije.

Ako jedrilicu iznajmljujete sa našim skiperima oni će se pobrinuti za sve a svi zainteresovani mogu i da uče osnove jedrenja.

Ruta plovidbe
Bar – Bigova – Tivat – odjava – Cavtat – Dubrovnik – Elafiti – Mljet – Lastovo – Korčula – Hvar

Kako su jedrenje po Hrvatskoj doživeli neki od naših gostiju

2007. godine jedna od odličnih posada plovila je sa nama. Svoj odmor opisali su tekstom „Kratki pojmovnik letovanja“ koji je objavljen u Nautičkom magazinu br.17.

Objavljujemo odlomke teksta koji će dočarati 14 dana pod jedrima kako su ih doživeli naši gosti.

„Nakon jednog neuspešnog pokušaja da okupimo ekipu za jedrenje, ove godine nam je to konačno pošlo za rukom. Brod smo rezervisali još u aprilu, uz veliki rizik da li će svi uspeti da se uklope u dogovorenom terminu. Ipak, isplatilo se, proveli smo 14 dana na moru od kojih ni jedan nije ličio na prethodni. Ovako izgleda pojmovnik i potsetnik našeg letovanja:

„Andrea – jedrilica Jeanneau Sun Odyssey 45.1 – naš dom u periodu od 21.07. do 04.08. i na njoj skiper Nikola Milentijević. Prvi susret sa brodom i impresije da je lepši i veći nego na slikama“… U vezi sa tim i kokpit – glavno mesto okupljanja na brodu, mesto na kome se pije prva jutarnja kafa, drema posle ručka i uživa u talasima tokom jedrenja“…


Bura – sustigla nas na Visu. Nezahvalno dno Komiže i besomučno bacanje sidra skoro do jutra. Kušanje mora, treba i to doživeti.

Vina – na put smo poneli 12 boca pažljivo odabranih vina...

...
Đenova – najplahovitije jedro.


Ježevi u gotovo svim uvalama. Dokaz da je voda besprekorno čista. Jezežara – sjajan restoran na Visu.

...
Korčula – Corcyra Melaina, ostrvo koje je ime dobilo zbog šume bora i česmine koje mu izdaleka daju tamnu boju. Najlepši stari grad po mišljenju posade. Tokom XIII veka na ostrvu se snažno razvijao kamenoklesarski zanat za potrebe Dubrovačke republike, što je u velikoj meri uticalo na lepotu grada. Svaki kutak ima neku svoju priču, rodna kuća Marka Pola, restorančići smešteni na kamenim terasama, kafić živopisnog naziva „Dno dna“, na desetine radnji sa najrazličitijim nakitom za kojim je poludeo ženski deo posade. Za potrebe kupanja i sunčanja otisnuli smo se u pravcu ostrvca Badije po kome slobodno šetaju jeleni, pitomi, naviknuti na ljude. Preko puta Badije nalazi se njegov mlađi brat, ostrvce nepoznatog imena, more karipske boje i nekoliko nudista ne toliko oduševljenih našim dolaskom. Brzo smo se uklopili u atmosferu potpune divljine ovog ostrvceta“.

...
Lastovo – podjednako zeleno kao Mljet ali više turističko... Od Zaklopatice se kombijem prebacujemo do starog grada Lastova, smeštenog oko 2 km u unutrašnjosti ostrva. Grad koji je nekada imao oko 3000 stanovnika danas deluje skoro napušteno. Podseća ili mi makar tako zamišljamo na italijanske gradove u unutrašnjosti Sicilije. Odlazimo na kafu u restoran sa fenomenalnim pogledom na more, pridružuje nam se i Ante, vozač kombija koji nas je dovezao. Ante zna za repliku iz „Anđela“: „Puko’ je, otišo’ na Lastovo“…

Mljet – najpitomije i najzelenije ostrvo koje smo obišli, Veliko i Malo jezero u unutrašnjosti ostrva i najgušća šuma četinara na Jadranu, s pravom zaštićena kao Nacionalni park.“…

Nevera – vetar koji smo izbegli

...
Pelinkovac – zamena za precenjeni Dramamin.

...
Ribari, pijani. U kasno popodne jedrilica Andrea uplovljava u luku Zaklopatica na Lastovu. Na neuglednom ribarskom brodu tri vidno pijana ribara naizmenično pevaju, vrište i svađaju se. Andrea pristaje tik uz njih, ribari nevoljno gase i sklanjaju užarene gradele na boku broda. Deluju ljuti, pijani i ludi. Psuju krvavu prasicu. Provelu su 21 dan na ostrvu Palagruža i doneli ulova za 50.000 evra. Podelili su brodovima oko njih jastoga i ulova za oko 500 evra. Jedan od njih se odaziva na ime Ćiko a drugi mlađi na Nećak. Međusobno se prepiru i istovremeno nas sve dovode do suza. Ćiko ima dugu belu bradu raspoređenu u pravilnom haosu. Izgleda kao Popajev pradeda i čukundeda starog Trotera iz Mućki. Ćiko je mogao da plovi sa Magelanom, za Kolumba je već bio u godinama. Shvatamo da su svi likovi starih mornara koje smo gledali po filmovima i predstavama urađeni očajno loše. Ćiko je 100% original. U jednom trenutku počinje da peva: „Luda noć, ja sam momak na lošem glasu...“ Izveli su za nas predstavu Ribarske svađe na Zaklopatici. Ako ikada uplovite u ovu uvalu gledajte da to bude pored ribarskog broda sjajnog imena Tapa tapa. Možda ćete biti te sreće da upoznate Ćika i Nećaka“.

...
Tišina. Nema ležaljki, suncobrana, spasilaca, pedalina, kafića, graje. Samo more, šljunak, stena i hlad u zaleđu. Ima ga svuda, u šumama Mljeta i Lastova i stenovitim plažama nadomak Korčule. Ima ga i na Andrei, ispod tende, koja se u stvari zove bimini.
...
Hvar. Posle pustih i tihih uvala odjednom je sve drugačije. Veliko i živo...

Cavtat – sigurno najlepši granični prelaz do sada.
Čvor – jedrimo po vetru brzine 11 čvorova (5.5 m/s)...

...
Šipan – skrivena luka u kojoj se najslađe spava.

Posada: Vesna, Jasmina, Ana, dve Sanje, Uroš, Saša, Milan, 2007

Kontakt

YachtingADRIA doo
tel: +381 11 3556 196
+381 63 692 287
+381 63 7769 525
+382 69 590 657
e-mail: office@yachtingadria.com
www.yachtingadria.com
skype: yachtingadria